Editors Picks

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

Η Ρωσία δοκιμάζει για πρώτη φορά πλήρωμα μόνο με γυναίκες

By on 1:49 μ.μ.


Οι Ρώσοι επιστήμονες ξεκίνησαν ένα πρωτότυπο πείραμα: έκλεισαν έξι ρωσίδες εθελόντριες σε ένα εικονικό διαστημόπλοιο όπου θα προσομοιώσουν επί οκτώ μέρες τις συνθήκες πτήσης και παραμονής στο διάστημα. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται ένα αμιγώς γυναικείο πλήρωμα.

Το πείραμα, που διεξάγεται στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων της Μόσχας και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Πέμπτη, εντάσσεται στην προετοιμασία ενός ταξιδιού μετ' επιστροφής στη Σελήνη έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Οι ρώσοι επιστήμονες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη Guardian θέλουν να μελετήσουν καλύτερα τη γυναικεία φυσιολογία και ψυχολογία.
«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο καλά θα τα πάνε μεταξύ τους και πόσο καλά θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Πιστεύουμε ότι οι γυναίκες όχι μόνο μπορεί να μην είναι χειρότερες από τους άνδρες στην εκτέλεση ορισμένων καθηκόντων, αλλά στην πραγματικότητα να αποδειχθούν καλύτερες», δήλωσε ο Σεργκέι Πονομαριόφ, επιστημονικός διευθυντής του πειράματος «Σελήνη-2015».
Οι έξι ρωσίδες επιλέχθηκαν για το πείραμα ανάμεσα σε δέκα υποψήφιες μετά από μια σειρά δοκιμασιών. Έχουν υπόβαθρο στην ιατρική, στη βιοφυσική ή στην ψυχολογία και αναμένεται να κάνουν περίπου 30 επιστημονικά πειράματα στη διάρκεια της οκταήμερης «πτήσης» τους. Το εικονικό διαστημόπλοιο είναι γεμάτο κάμερες, ώστε γιατροί, ψυχολόγοι και άλλοι επιστήμονες να παρακολουθούν συνεχώς τη συμπεριφορά των έξι γυναικών.
«Θα ευχόμουν να μην είχαμε καθόλου συγκρούσεις, αν και σε μια κουζίνα δύο νοικοκυρές το βρίσκουν δύσκολο να συνεννοηθούν», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιγκόρ Ουσάκοφ. Από την πλευρά της, η επικεφαλής της «αποστολής» των έξι, η Γιελένα Λουτσνίσκαγια, εμφανίσθηκε αισιόδοξη: «Είμαι σίγουρη ότι όλες έχουμε την κατάλληλη εκπαίδευση, τον χαρακτήρα και την ανατροφή, ώστε να μην μπορώ να φανταστώ τι θα μπορούσε να μας αναστατώσει».
Είχε προηγηθεί από το ίδιο ρωσικό Ινστιτούτο ένα πιο δύσκολο πείραμα στη Μόσχα το 2010, όταν έξι άνδρες εθελοντές κλείσθηκαν σε ένα διαστημικό θαλαμίσκο επί 520 μέρες για να προσομοιώσουν ένα ταξίδι στον 'Αρη μετ' επιστροφής. Ένα παρόμοιο πείραμα το 2000, όπου είχαν πάρει μέρος τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, είχε καταλήξει σε φιάσκο, όταν δύο άνδρες μέλη του πληρώματος έπαιξαν ξύλο και ένας άλλος προσπάθησε να φιλήσει μια από τις γυναίκες συναδέλφους του.
Η Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη χώρα που είχε στείλει γυναίκα στο διάστημα, την κοσμοναύτη Βαλεντίνα Τεράσκοβα, η οποία παρέμεινε σε τροχιά επί σχεδόν τρεις μέρες το 1963, δύο χρόνια μετά τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο που «πέταξε» στο διάστημα. Πέρυσι η Ρωσία έστειλε στο διάστημα την τέταρτη κοσμοναύτη στην ιστορία της, τη Γιελένα Σέροβα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου