Editors Picks

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Τις φιλοδοξίες της Commission για την ενιαία ψηφιακή αγορά δείχνουν έγγραφα που διέρρευσαν

By on 6:17 μ.μ.


Αντίγραφα εγγράφων της επερχόμενης Digital Single Market Strategy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν πως αυτή είναι έτοιμη να προτείνει μεγάλες ρυθμιστικές τροποποιήσεις και αλλαγές, που θα επηρεάσουν τα πάντα, από τον φόρο στις πωλήσεις και την
ιδιωτικότητα στο δίκτυο μέχρι τις ιντερνετικές αναζητήσεις και τα δεδομένα.
Η Ψηφιακή Στρατηγική που πρόκειτα να μπει την επόμενη εβδομάδα σε εσωτερική διαβούλευση και αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα στις 6 Μαϊου, ήδη έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις από πολλές πλευρές.

Τα βασικά σημεία της στρατηγικής περιγράφονται παρακάτω.

Copyright και Geo-blocking
Είναι γνωστό πως ήδη υπάρχουν συζητήσεις για αλλαγές των νόμων περί copyright και γίνεται προσπάθεια συμφωνίας των ενδιαφερόμενων μερών. Οι κάτοχοι δικαιωμάτων δέχονται να μειώσουν το geo-blocking(χωρικός περιορισμός) δίνοντας την δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες/εφαρμογές σε περισσότερες χώρες, με αντάλλαγμα πιο επιθετική εφαρμογή της προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων. Αν και τα μέτρα κατά της πειρατείας είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Commission είναι ξεκάθαρα "τρομαγμένη" από τις αντιδράσεις και τις έντονες κριτικές εναντίον τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εγκατάλειψη του σχεδίου Anti-Counterfeiting Trade Agreement, που το υποστήριζε ο νυν αρμόδιος επίτροπος Andrus Ansip. Η στρατηγική μιλάει για αντιμετώπιση περιπτώσεων παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας -σε εμπορική κλίμακα- με διασυνοριακές επιχειρήσεις εναντίον τους. Κάτι τέτοιο όμως είναι σίγουρο πως θα φέρει την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση (η πρόταση της Julia Reda, ευρωβουλευτού του Pirate Party κάνει ήδη το γύρο των Βρυξελλών). Η Commission επίσης "κυοφορεί" την ιδέα για την εναρμόνιση των πρακτικών αφαίρεσης προστατευμένου περιεχομένου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μια επιλογή φαίνεται να είναι κάτι παρόμοιο με το μη δημοφιλές "porn filter" που εφαρμόζεται στην Αγγλία, ενώ εξετάζεται ο εξαναγκασμός των ISPs και των μηχανών αναζήτησης στην ενεργότερη αφαίρεση παράνομου περιεχομένου.  Ένα σημείο που σηκώνει τα βλέμματα είναι η ομαδοποίηση παραδειγμάτων παιδικής κακοποίησης και τρομοκρατίας με υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, κάτι που δείχνει πως η παραβίαση του copyright πρόκειται να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Platforms
Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της Επιτροπής να ερευνήσει συνοπτικά τις μηχανές αναζήτησης, τα κοινωνικά δίκτυα, site ηλεκτρονικού εμπορίου, app stores και site σύγκρισης τιμών. Σκοπός του ελέγχου είναι τα τέλη που χρεώνονται οι εμπορικοί συνεργάτες τους και η ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των "paid searches".

Telecoms rules
Η Επιτροπή παραδέχεται την αποτυχία της στην οριστικοποίηση ενός πακέτου για την ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών (Telecom Single Market), γνωστή και σαν "Connected Continent". Η όλη προσπάθεια πλέον στρέφεται στην επίτευξη συμφωνίας στα ζητήματα του roaming και του net neutrality. Δεν παραλείπεται η αναφορά πως θα ξαναγίνει προσπάθεια για ένα νέο πακέτο το 2016, κάτι που θα ξαναφέρει αντιδράσεις μιας και οι δημοπρασίες τμημάτων του ραδιοφωνικού φάσματος, είναι σημαντική πηγή εσόδων για τα κράτη μέλη (η Επιτροπή λέει πως αυτές θα παραμείνουν στα κράτη μέλη). Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Επιτροπή θα προσπαθήσει να αποκτήσει ρυθμιστική ισχύ στις όπως τις καλεί, υπηρεσίες "over the top" που προσφέρουν κλήσεις Voice over IP από πάροχους όπως η Microsoft με το Skype και εφαρμογές ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων σαν το πολύ δημοφιλές WhatsApp, κάνοντας τα "γλυκά μάτια" στους παραδοσιακούς πάροχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Επιπλέον η οδηγία περί cookies που επιβάλει την ενεργή συγκατάθεση του χρήστη για την παρακολούθηση των συνηθειών του online, αναμένεται σύντομα να ακυρωθεί με την αναθεώρηση της e-Privacy Directive.

VAT
Στα σχέδια της Επιτροπής είναι η επανεξέταση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις διασυνοριακές συναλλαγές με πιθανή την υιοθέτηση κοινού ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις που πωλούν πανευρωπαϊκά.

Data flow
Μια "παράξενη" προσθήκη στην στρατηγική της Commission είναι η πρωτοβουλία ελεύθερης ροής δεδομένων (free flow of data initiative) που έχει σαν αντικείμενο την
ακύρωση των απαγορεύσεων των κρατών μελών αναφορικά με τα σημεία αποθήκευσης των δεδομένων στην Ευρώπη.


The strategy states: “The opportunities that data technologies present can only be realized if we remove the technical and legislation barriers that currently hinder the free flow of data within the EU.”

Το ανωτέρο μπορεί να εκληφθεί σαν "χαστούκι" στην Deutsche Telekom που θέλει να κρατήσει την εσωτερική κίνηση Internet, εντός των συνόρων της (ή στην χειρότερη των περιπτώσεων εντός των ορίων της συνθήκης Schengen).

Επίσης μπορεί να έχει σχέση με τις τεταμένες σχέσεις με την Ρωσία, που έχει σκοπό να εξαναγκάσει τις εταιρίες να αποθηκεύουν τα δεδομένα των Ρώσων πολιτών σε data centers στην επικράτεια της.

European cloud
Παρά την αποτυχία ενός παρόμοιου Γαλλικού σχεδίου, η Commision προτείνει την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού νέφους (cloud) για την έρευνα.

"Once-only", once again
Έχοντας εξαναγκάσει τις δημόσιες υηηρεσίες της Εσθονίας -της οποίας ήταν πρωθυπουργός ο επίτροπος Ansip- να ενοποιήσουν τις βάσεις δεδομένων τους και απαγορεύοντας τους να ζητάνε πάνω από μια φορά τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών στις συναλλαγές τους με αυτές, θέλει να εφαρμόσει πιλοτικά ένα παρόμοιο έργο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Bridging the digital divide
Η Επιτροπή θέλει να εφαρμόσει δυναμικά σχέδιο διασύνδεσης e-υπηρεσιών μεταξύ των μελών για την γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου