Editors Picks

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Μπούφος: Ο βασιλιάς των γλαυκών

By on 7:16 μ.μ.

To άκουσμα της λέξης «γλαύκα» ασυνείδητα φέρνει στο μυαλό μας μια μικρόσωμη γλυκιά κουκουβάγια, βγαλμένη από παραμύθια και μύθους.
Όμως οι γλαύκες περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία ειδών που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά: είναι νυκτόβια αρπακτικά πουλιά με πυκνό και μαλακό φτέρωμα που τους επιτρέπει αθόρυβο πέταγμα, με μεγάλο κεφάλι και προσθίως τοποθετημένα μάτια, με εξαιρετική όραση και ακοή προσαρμοσμένα για θήρευση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ο βασιλιάς των γλαυκών αναπόφευκτα είναι ο μπούφος, ο πιο εντυπωσιακός εκπρόσωπος τους, είδος αρκετά γνωστό στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού.
Ο μπούφος είναι ο πιο μεγαλόσωμος από τις γλαύκες με μήκος που φτάνει τα 75 εκατοστά, βάρος μέχρι και 3 κιλά και άνοιγμα φτερών μέχρι και 1,9 μέτρα. Έχει γεροδεμένη κατασκευή, πυκνό φτέρωμα, μεγάλο κεφάλι με πορτοκαλοκόκκινα μάτια και χαρακτηριστικές μακριές τούφες αυτιών (φρύδια). Το χρώμα του ραχιαία είναι σκούρο καφέ με σκουρόχρωμες ρίγες, ενώ κοιλιακά είναι κιτρινοκάστανο ομοίως με σκουρόχρωμες ρίγες πιο πυκνές στην περιοχή του στήθους. Είναι μόνιμος κάτοικος βουνών και δασών με απόκρημνα βράχια και μεγάλα γέρικα δέντρα και φωλιάζει σε απρόσιτα βράχια και σπανιότερα στο έδαφος σε βράχους ή πυκνή βλάστηση και αναζητά την τροφή του σε ανοικτές εκτάσεις ανάμεσα σε μακία, φρύγανα και διάσπαρτα δέντρα. Την ημέρα κουρνιάζει σε κοιλότητες βράχων και πυκνά δέντρα και δραστηριοποιείται το σούρουπο και τη νύχτα και την τροφή του αποτελούν θηλαστικά μικρού και μεσαίου μεγέθους (ποντίκια, αρουραίοι, σκαντζόχοιροι, λαγοί, κ.ά.) πουλιά (πάπιες, γλάροι, κορακοειδή) αλλά και πτώματα.
Ο μπούφος προστατεύεται αυστηρά τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο εντασσόμενος σε πλήθος συμβάσεων και καταλόγων. Παρόλα αυτά υφίστανται απειλές κατά του είδους με τις άμεσες πιέσεις πάνω στους πληθυσμούς του σχετίζονται με τη θανάτωσή του από τη λαθροθηρία, προσκρούσεις σε ηλεκτροφόρα καλώδια και ανεμογεννήτριες. Οι έμμεσες πιέσεις σχετίζονται με τη χρήση μυοκτόνων δηλητήριων, ενόχληση της φωλιάς του από ανθρώπινες δραστηριότητες και -ως συνήθως- με τη συρρίκνωση και υποβάθμιση των βιοτόπων που φωλιάζει, αναπαράγεται και κυνηγά.
Η προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού αποτελεί σπιτικό για αρκετούς μπούφους, όμως δεν είναι πολύ πιθανό για τον επισκέπτη ή ακόμα και τον κάτοικο της περιοχής να καταφέρει να δει έναν από αυτούς. Ο κυρίως νυκτόβιος τρόπος ζωής του και η αθόρυβη πτήση του βοηθούν στο να περνά απαρατήρητος, ενώ το μεγάλο μέγεθος και η δυνατή του φωνή θα αποκαλύψουν την παρουσία του πραγματικού κυρίαρχου των νυχτερινών αιθέρων.

Πηγή
http://www.zoologio.gr/ 
 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου