Editors Picks

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Τα έξυπνα Αυτοκίνητα

By on 1:08 μ.μ.


Στο χώρο των αυτοκινήτων επεκτείνεται ο κολοσσός του χώρου της τεχνολογίας, Google: σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, την επόμενη εβδομάδα, στην Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας η εταιρεία, μαζί με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi AG, σχεδιάζουν να ανακοινώσουν ότι συνεργάζονται πάνω στην ανάπτυξη συστημάτων ψυχαγωγίας και πληροφόρησης για αυτοκίνητα, τα οποία βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Android.
Ο απώτερος στόχος είναι η εδραίωση του Android ως αναπόσπαστου τμήματος της τεχνολογίας που θα ενσωματώνουν τα οχήματα του μέλλοντος.

   
Η συγκεκριμένη κίνηση της Google θα αποτελεί την «απάντηση» της Google σε αντίστοιχη πρωτοβουλία της Apple , που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο, με στόχο την «συνεργασία» μεταξύ iPhones και άλλων συσκευών που χρησιμοποιούν το λειτουργικό της, iOS, με συστήματα ελέγχου αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Apple συνεργάζεται με τις BMW, Daimler, General Motors και Honda, και εκτιμά ότι πολλές εταιρείες αναμένεται να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία μέσα στο 2014. Η διαφορά μεταξύ των «φιλοσοφιών» της Google και της Apple επί της προκειμένης είναι ότι η Apple φιλοδοξεί να καταστήσει τις συσκευές της «εγκεφάλους» για τον χειρισμό των ηλεκτρονικών συστημάτων των αυτοκινήτων, ενώ η Google στοχεύει να «περάσει» το Android στα ίδια τα συστήματα των αυτοκινήτων.

Όπως είναι γνωστό, οι δύο εταιρείες είναι ανταγωνίστριες σε μεγάλο αριθμό τομέων του κόσμου της τεχνολογίας, από τις αγορές smartphones και tablets μέχρι τους χώρους των εφαρμογών και των web browsers. Ο χώρος του αυτοκινήτου μπορεί να αποτελέσει ένα εντελώς νέο πεδίο ανταγωνισμού για τις τεχνολογικές φίρμες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Ίντερνετ. «Το αυτοκίνητο εξελίσσεται στην απόλυτη φορητή συσκευή» αναφέρει σχετικά ο Θίλο Κοσλόβσκι, αναλυτής της εταιρείας ερευνών Gartner. «Η Apple και η Google προσπαθούν να συγκεντρώσουν συμμάχους για να φέρουν τις τεχνολογίες τους στα αυτοκίνητα» προσθέτει.
Πέρα από τη συνεργασία της με τη Google, η Audi αναμένεται να παρουσιάσει στο πλαίσιο της CES νέες τεχνολογίες για αυτοοδηγούμενα οχήματα, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την έξοδό τους στην αγορά. Σημειώνεται ότι πέρυσι στη CES είχε παρουσιάσει ένα αυτοκίνητο το οποίο μπορούσε να κινηθεί σε έναν χώρο πάρκινγκ και να παρκάρει μόνο του, χωρίς να χρειάζεται οδηγό. Σε παρεμφερή πλαίσια αναμένεται να κινηθούν και παρουσιάσεις από τη Ford και τη BMW.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Apple ανακοίνωσε την κυκλοφορία του CarPlay, μιας νέας πλατφόρμας που «μεταφέρει» όλες τις λειτουργίες του «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου του χρήστη στο αυτοκίνητό του.
Ειδικότερα, το CarPlay «μεταφέρει» όλα τα εικονίδια και τις εφαρμογές ενός «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου με λογισμικού iOS της Apple στην κεντρική οθόνη του οχήματος. Εκεί, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει υπηρεσίες όπως χάρτες, ενώ παράλληλα μπορεί να πραγματοποιήσει κλήση, να στείλει γραπτό μήνυμα ή να ακούσει την αγαπημένη του μουσική.
Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ζητήσει πληροφορίες από τη Siri, τη φωνητική υπηρεσία της Apple για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.
Ήδη, το CarPlay είναι διαθέσιμο για δοκιμή από το κοινό σε μοντέλα της Ferrari, της Mercedes και της Volvo στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Samsung θέλει το Tizen OS παντού. Τα smartphones είναι μόνο η αρχή σύμφωνα με τον J.K Shin, co-CEO της Samsung, που δήλωσε ότι το Tizen θα ενσωματωθεί σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες ηλεκτρονικών και όχι μόνο.
Σε συνέντευξη στο CNET ο J.K Shin έκανε σαφές ότι η Samsung δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει το Tizen OS, όπως μάθαμε πρόσφατα από τον γνωστό Eldar Murtazin. Αντίθετα η Samsung θέλει να προωθήσει και να ενσωματώσει το Tizen OS που τώρα βρίσκεται στην δεύτερη έκδοση, σε όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές μπορεί.
Smartphones, tablets και τηλεοράσεις για αρχή, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες στην συνέχεια και γιατί όχι και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την Samsung το Tizen 2.0 αλλά και οι νεότερες εκδόσεις δεν είναι απλά μια εναλλακτική της Samsung εναντίον του Android. Το Tizen αποτελεί μια σοβαρή προσπάθεια των Κορεατών.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η τεχνολογία NFC έχει μπει για τα καλά στα κινητά και έχει άπειρες χρήσεις – από συναλλαγές μέχρι ασύρματη φόρτιση. Τώρα η Hyundai το πάει ακόμα παραπέρα, αντικαθιστώντας κλειδιά! Ο Νοτιοκορεάτικος κατασκευαστής αυτοκινήτων αποκάλυψε το Connectivity Concept, μία τεχνολογία που θα επιτρέπει στους οδηγούς να ελέγχουν διάφορες πτυχές του αυτοκινήτου τους με ένα NFC εξοπλισμένο smartphone.
Οι οδηγοί θα είναι σε θέση να κλειδώσουν και να ξεκλειδώσουν τα αυτοκίνητα με την τοποθέτηση ενός smartphone σε μία ειδική NFC ετικέτα, εξαλείφοντας την ανάγκη για τα παραδοσιακά κλειδιά. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κινητό για συγχρονισμό της μουσικής με το σύστημα του αυτοκινήτου, καθώς και για τις επαφές, αγαπημένους ραδιοφωνικούς σταθμούς και επιμέρους ρυθμίσεις του προφίλ. Αν όλα αυτά δεν σου φτάνουν, τότε υπάρχει και σύστημα ασύρματης φόρτισης.Επιμέλεια
Βαδράτσικας Χρήστος0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου